PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/50-%C3%A5r-mellem-tro-og-viden-ligger-h%C3%A5bet-23234

50 år: Mellem tro og viden ligger håbet

Pressemeddelelse december 2, 2016 Forbundsdirektør fylder 50 år. Portræt

Alle kan li’ Arne. Han skændes aldrig med nogen. Kun sin kone. Forbundsdirektøren hos Arkitekter og Designere fylder 50.

AEJ©pressefoto; FAOD

Fakta

Arne Ennegaard Jørgensen.
Direktør i Forbundet Arkitekter og Designere fylder 50 år den 12. december 2016.

Uddannet cand.phil.
Ansat i 2007 som direktør hos Forbundet for Arkitekter og Designere.
Forinden sekretariatsleder i Magistrenes Jobservice og siden direktør hos Ingeniørernes A-kasse.
1995-2001 erhvervsvejleder og senere specialkonsulent hos AF-Frederiksborg.
Gift med karrierevejleder Tine Asmussen og forældre til Mathias på 22 og Magnus på 19.
Arne Ennegaard Jørgensen stammer oprindeligt fra Odense.

Forbundet Arkitekter og Designere fejrer Arne Ennegaard Jørgensen på dagen ved en uformel reception den 12. december kl. 15:00-17:00 i Akademikernes hus, Peter Bangs Vej 30, 2000 Frederiksberg.


PORTRÆT:

Nogle kalder ham den pæne dreng i klassen og en mand, alle kan li’.
Andre, at han er målbevidst, stræbsom og får arbejdet til at glide.

Men faktum er, at Arne Ennegaard Jørgensen aldrig ser konkurrenter i andre mennesker. Men møder alle med et grundlæggende ønske om at samarbejde.

Egentlig ville Arne Ennegaard Jørgensen have været kemi-ingeniør.

Med sit rationelle sindelag er han god til de naturvidenskabelige fag. Fysik, kemi og biologi er fakta, der kan forklares. Og fakta er også, at Arne med sine 185 centimeter i højden er skabt til at spille volleyball.

To områder, som den unge arbejderklasse-dreng fra Odense har tænkt sig at beskæftige sig med hele året, da han begynder på idrætshøjskole i Sønderborg tilbage i 1987.

Filosofi i stedet for kemi

Skæbne er dog ikke noget forbundsdirektøren tror på, som i – overhovedet ikke, selvom han bliver ramt af den første gang,

Dels får han øjnene op for filosofi, liv, død og kærligheden, hvilket senere resulterer i en kandidatgrad i filosofi fra Københavns Universitet.

Dels falder han for den to år ældre lærerstuderende fra København; Tine. Med sin livfuldhed, sit store temperament og ikke mindst et betragteligt større repertoire af følelser end den fornuftstyrede fynbo, slår hun volleyball‘en helt væk under den unge Arne.

I dag har de været sammen i 29 år, og det er helt almindeligt kendt, at de kan være noget uenige.

- Jeg skændes aldrig med nogen undtagen min kone.

- Sådan har det været altid, siger Arne Ennegaard og ryster på hovedet, uden at kunne komme i tanke om, hvad de skændes om.

- Det er skræmmende, at vi bandt os sammen så tidligt, men årene er gået ufatteligt stærkt. De 20 år er gået med børn, siger han og refererer til sønnerne; Mathias på 22 og Magnus på 19.

Gud kan forklares

I dag erkender han, at der findes andre tankegange. Eksistens er ikke nødvendigvis så enkelt, som man måske tror, og fx påstanden om, at der findes en Gud eller et liv efter døden, kan rent faktisk forklares teoretisk, mener han.

- Man kan teoretisk godt opstille et verdensbillede, der hænger sammen på en anden måde og forklarer, et andet billede, siger Arne Ennegaard Jørgensen, der grundlæggende mest interesserer sig for, hvorfor folk tænker forskelligt.

- Hvis man er sandhedssøgende, så må man ikke afvise andres sandhed.

- Det gør jeg ikke, heller ikke selvom jeg ikke selv ser den, siger han og forklarer; at det er et standpunkt, han netop antager i fx overenskomstforhandlingen.

- Selvom det jeg bliver præsenteret for, måske lyder helt ude i hampen, kan modparten jo godt have ret.

Det uforklarlige

Tro er derimod en evne, som man ikke kan se og ikke kan forklare. Ligesom følelser.

- Følelser ligger ud over det rationelle som ikke passer ind i nogen systemer. Det fysiske kan måske forklares biokemisk eller hormonelt, men selve følelsen er svær at forklare.

- For de, der kan, er troen en følelse af, at der findes noget større.

- Derfor kan man heller ikke afvise følelsen.

Selv tror han ikke på noget. Men han håber.

- For mig er det håbet om, at livet ikke er meningsløst. Mellem tro og viden ligger håbet, fabulerer Arne Ennegaard Jørgensen.

Varme arkitekter og designere

På jobfronten bliver Arne i 1995 erhvervsvejleder og senere specialkonsulent hos AF-Frederiksborg. I 2001 bliver han sekretariatsleder i Magistrenes Jobservice og siden direktør hos Ingeniørernes A-kasse, indtil skæbnen rører ham igen.

Tilfældigt, som Arne kalder det, fortæller en ven ham om jobbet hos Forbundet for Arkitekter og Designere og i 2007 bliver Arne Ennegaard Jørgensen valgt som ny direktør blandt 108 ansøgere.

Ikke alle er oppe at ringe over, at han i sin tiltrædelse hævder, at arkitekter tænker som en blanding mellem ingeniører og magistre.

- Det synes jeg nu stadig. Arkitekter og designere er humanistiske som magistre, men pragmatiske som ingeniører.

- Arkitekter og designere er varme, men er også villige til at finde løsninger og lytte til andre.

- De tilpasser sig situationen, hvilket passer godt til mit gemyt, fastslår Arne Ennegaard Jørgensen.

Pæne resultater

I sin regeringstid lander forbundsdirektøren lige inden krisen i 2008 den største lønstigning i en overenskomst nogensinde. Men det er ikke et resultat han hoverer over.

- Man kan let se hinanden som konkurrenter, men det giver ikke et langvarigt samarbejde. Grundlaget for ”Den danske model”, tager jeg meget alvorligt.

- Ved at se på hinanden som samarbejdspartnere, handler det ikke om at vinde over de andre, for så taber vi helt sikkert en anden gang.

- Fælles resultater er langt mere givende end konkurrence, pointerer Arne Ennegaard Jørgensen og fremhæver de seneste overenskomstforhandlinger med Dansk Industri (DI) i 2015.

- Det var første gang, vi forhandlede med DI. Det var et rigtig godt samarbejde, hvor vi havde samme opfattelse af at samarbejde i respekt for den danske model.

(”Den danske model” betragtes som det aftalegrundlag for bl.a. de frivillige aftaler, der indgås mellem arbejdsgiverorganisation og fagforeninger, red.).

Flere medlemmer

På resultatsiden gennem de seneste 10 år hører også fusionen mellem arkitekterne og designere. Foruden knapt 2000 flere medlemmer og en sundere økonomi i forbundet end nogensinde.

- Jeg kan godt li’ at være her. Arkitekter og designere bidrager med noget, jeg overhovedet ikke forstår.

- Jeg kan se, at det er underligt, men det, de laver, er genialt.

- Jeg bidrager så med struktur til deres kreative verden, siger Arne Ennegaard Jørgensen og spår; at fagbevægelsen fortsat vil bestå.

- Det helt store problem bliver der, hvor folk ikke kan se en faglig identitet, siger Arne Ennegaard Jørgensen.

Han forklarer, at dele af fagbevægelsen i midten af halvfemserne gik i panik, da folk meldte sig ud. Flere fagforbund gik sammen og blev store supermarkeder med faggrupper, der ikke har noget til fælles og ikke har en fælles identitet.

- De har i dag paradoksalt stadig lavere organisationsprocenter end de forbund, der har specialiseret sig.

- De fagforbund har enten fastholdt eller øget medlemstallet, hvilket skyldes en stærk faglig identitet. Her er medlemmerne desuden villige til at betale et højere kontingent.

- For her føler medlemmer, de får fagrelateret inspiration, målrettet videreuddannelse og faglig rådgivning og kollegial forståelse.

Fremtiden

Men nu 50 og hvad så?

For første gang er Arne tavs.

Hvad ønsker en mand på halvtreds år sig? En topløs BMW måske?

Ikke just, og indtil fornyeligt ønskede han sig noget så usædvanligt som et rigtig schweizisk kuk-ur.

Imidlertid er det ønske siden reovervejet.

Efter 30 år med to legendariske vintage Onken Focal-højtalere, udformet som et dinosaur-æg placeret oven på en firkantet speaker i koncertstørrelse, har direktøren kørt to bad ass DALI Opticon gulvhøjtalere i den helt seriøse hi-fi klasse ind i villaen i Virum.

Så fremfor at høre tiden falde i slag med timegladt fuglefløjt, bliver den tredje alder helt sikkert on the rocks med ynglingsbandet ACDC.

- Livet er underholdende, siger Arne Ennegaard Jørgensen, og afslører, at firser-humor også er et typisk karakteristika ved ham. Halvfrække gamle jokes er plat, når det er bedst, synes Arne.

Og er der ingen, der leer, så gør han selv, højt og længe, mens skuldrene hopper op og ned.

 

Emner


Forbundsdirektør fylder 50 år. Portræt