PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/sk%C3%A6rmbriller-er-din-arbejdsgivers-ansvar-22018

Skærmbriller er din arbejdsgivers ansvar

Pressemeddelelse december 11, 2015

De færreste ved, at danske arbejdsgivere er forpligtet til at tilbyde synstest og skærmbriller til medarbejdere, der har behov for synskorrektion, når de arbejder på computer. Og det er ærgerligt, for skærmbriller er faktisk en fordel for både medarbejder og arbejdsgiver, vurderer Synoptik.

Skærmbriller Synoptik

En undersøgelse fra Synoptik viser, at mange danskere ikke er klar over, hvor mange gener der kan afhjælpes med en skærmbrille. Og endnu færre ved, at det er arbejdsgiveren, der skal betale, hvis en medarbejder har behov for en skærmbrille.

”Konsekvensen af at anstrenge sig for at se ordentligt, når man arbejder ved en computer, er ofte, at man sidder i en dårlig arbejdsstilling og får ondt i ryg, nakke eller får decideret hovedpine. Det er meget få, der udnytter muligheden for at få en arbejdsgiverbetalt skærmbrille, men faktisk kan en skærmbrille afhjælpe mange af de gener, som arbejde foran skærmen kan medføre,” siger kundechef Poul O. Kuhberg fra Synoptik.

Folk over 50 er særligt udsat

Særligt folk over 50 kan have stor gavn af at benytte en skærmbrille, da det ofte er aldersbetinget langsynethed, der skaber behovet for en skærmbrille. Men også mange unge mennesker i 20’erne oplever nærsynethed, hvor generne ville kunne afhjælpes med en skærmbrille. Alligevel er der ikke ret mange, der smider en brille på næsen, når de sidder ved skærmen. Og her bør arbejdsgiverne tage mere ansvar, mener man hos Synoptik.

”Mange arbejdsgivere glemmer simpelthen at oplyse medarbejderne om, at en arbejdsgiverbetalt skærmbrille er en mulighed. Eller de overser, at det også er i virksomhedens interesse, at medarbejderne sidder ordentligt placeret foran skærmen og har gode forhold for øjnene,” siger Poul O. Kuhberg.

Der er nemlig fordele at hente for både medarbejdere og arbejdsgivere.

”Styrken i en skærmbrille justeres, så den passer til øjnenes afstand til skærmen. Det har den fordel, at man ser skærmen klart og har nemmere ved at koncentrere sig, og at øjnene ikke bliver så trætte. For mange er det derfor en stor lettelse, når de får skærmbrillen på. Samtidig er det også til arbejdsgiverens fordel, at medarbejderne har de bedst mulige forhold til at løse deres opgaver. Det har positiv indvirkning på både effektivitet og sygefravær,” siger Poul O. Kuhberg fra Synoptik.

Ret til arbejdsgiverbetalt skærmbrille

Danske arbejdsgivere har pligt til at dække udgifterne til skærmbriller, hvis det via en synsprøve viser sig, at en medarbejder har behov for det. Hos Synoptik har man en erhvervsafdeling, der tilbyder at komme ud på arbejdspladsen og opmåle den enkelte medarbejders plads samt udføre en synsprøve, så behovet for skærmbriller kan afdækkes.

Kig ned forbi Synoptik, hvis du har spørgsmål eller ønsker at få undersøgt, om du har behov for skærmbriller.

Gode råd til øjnene, når man arbejder foran computeren:

  • Pas på med at sidde og stirre på skærmen, og husk at blinke ofte
  • Kontrollér, at du har den rette afstand til skærmen, og skift ofte siddestilling i løbet af dagen
  • Tjek, at du har den rigtige skærmopløsning. Det er ikke sikkert, at standardindstillingen på skærmen er den rigtige for dine øjne
  • Lysstyrke og kontrast skal indstilles efter forholdene på arbejdspladsen
  • Sørg for, at skærmen har en mat overflade, så du undgår reflekser

---

Om Synoptik

Synoptik blev etableret i 1931 og er med 102 butikker i Danmark førende inden for salg og service af briller, kontaktlinser og solbriller. Virksomheden er en del af en af verdens største optikerkæder, GrandVision, der har over 6000 butikker i 44 lande.

Synoptiks mål er at yde markedets bedste service og rådgivning til super skarpe priser.