PressPort logo
https://www.pressport.com/no/news/pressreleases/ny-teknologi-nedsetter-str%C3%B8mforbruket-80-5924

Ny teknologi nedsetter strømforbruket 80%

Press release september 18, 2008 Energy & Environment

En ny teknologi innenfor energibesparende belysning setter ned strømregningen med 80 % og har 5 ganger lengre levetid enn konvensjonelle lyskilder. En teknologi som ikke bare lønner seg for lommeboken, men også miljøet!

LED lampe
LED lamper til montering i skabe eller under lofter

"Det er snakk om den nyeste teknologien innenfor energibesparende belysning, kalt LED belysning / diodelys. LED belysning er rett og slett alminnelige spots og pærer med små lysdioder innebygget. Disse små lysdiodene er elektroniske komponenter som sender ut strøm når de blir koblet til strøm. Derfor har lysdioder 80 % lavere energiforbruk, minimal varmeutvikling og 5 ganger lengre levetid enn halogenspots og glødepærer, som består av hhv. gass og metalltråd som skal oppvarmes før de kan sende ut lys." Uttaler Magnus Høegh, Ecolight.no


Disse lysdioder ble opprinnelig brukt i kalkulatorer, sykkellykter og til styling av rånebiler og scootere, men brukes i dag i pærer og spots i de danske hjem som alternativ til halogenspots og glødepærer, som har et enormt energiforbruk og varmeutvikling sammenlignet med den nye teknologien.

5 gange lengre levetid og 80 % energibesparelse
LED belysning har 5 ganger lengre levetid enn tilsvarende konvensjonell belysning. Det skal også nevnes at de halogenspots og glødepærer som benyttes i utallige danske hjem skal skiftes i tide og utide. Reelt sett vil en LED lyskilde på lengre sikt kunne holde til over 10 års konstant drift.

LED belysning diodelys resulterer dessuten i 80 % strømbesparelse i forhold til tilsvarende konvensjonell belysning. LED belysning, i motsetning til konvensjonelle lyskilder (glødepærer og halogenspots), sender nemlig ikke ut lys som et biprodukt av varme, men sender derimot ut lys direkte når det blir utsatt for elektrisitet. Dette medfører at diodelys ikke får redusert levetiden på grunn av varmeutvikling.

Minimal varmeutvikling
Da størstedelen av LED belysningens strømforbruk går til å sende ut lys, er det en minimal del av strømforbruket som sendes ut i form av varmestråling. Dermed blir en LED spot kun fingervarm, i motsetning til en konvensjonell halogenspot som blir opp mot hele 300 grader varm! Derfor kan LED belysning brukes i nærheden av brennbare materialer som f.eks. stråtak, rockwool eller nedsenkede loft.

Nedleggelse av flere kraftverk og enorm reduksjon av CO2 utslipp
På lengre sikt kan denne nye teknologien være med på å sikre jordens fremtid, fordi LED teknologien har et så minimalt strømforbruk i forhold til konvensjonelle lyskilder at denne teknologien på verdensplan kan resultere i en enorm reduksjon av det globale CO2-utslipp.

Ifølge Magnus Høegh innehaver av Ecolight.no, står USA's belysning alene for hele 22 % av statenes samlede strømforbruk. En konvertering av dennes nåværende belysning, som hovedsaklig består av glødepærer og halogenpærer, til LED belysning vil reelt sett kunne resultere i flere hundrede milliarder dollar strømbesparelse, og som følge av denne reduksjon av CO2- utslippet med mange hundre millioner kubikkmeter. Og forøvrig nedleggelse av opp til flere miljøskadende kraftverk.


Kilder:
Lysdioders fordeler i forhold til andre lyskilder
LED informasjon
Showroom

Contacts


Subjects


Energy & Environment


Gu10 60 leds
LED spot m. 60 lysdioder
Download | 0,72 MB | 500 x 500 | .jpg

Kokken
Moderne køkken med LED spots i loftet og LED bånd under køkkenskabene
Download | 1,87 MB | 2304 x 3072 | .JPG

LED bånd
Fleksibelt LED bånd til montering under køkkenskabe
Download | 1,53 MB | 2343 x 2934 | .jpg

LED lampe
LED lamper til montering i skabe eller under lofter
Download | 0,1 MB | 529 x 529 | .jpg

Løs lysdiode
Løs lysdiode, som bruges i spots, lygter m.v.
Download | 0,62 MB | 500 x 500 | .jpg

Zip and download all files