PressPort logo
https://www.pressport.com/no/news/pressreleases/forbudt-for-voksne-2494

Forbudt for voksne

Press release mars 20, 2006 Young

Nordens første fitnesscenter for børn er indviet - flere ventes snart at følge efter

Instruktion 2
- Ikke et sekund er jeg i tvivl om, at de børn, der kommer ind og træner et sted som dether, bliver nogle sundere børn, som har vundet en masse fordele, når de kommer ud af rummet igen.

Med de ord klippede forsker og idrætsfysiolog, Morten Zacho, snoren til det første fitnesscenter for børn og unge i hele Norden. Hidtil har fitness træning været lukket land for børn, men det nye center er forbudt for voksne! Det hedder SHOKK og ligger i Viborg i Danmark.

Omdiskuteret

Morten Zacho, kommer fra Københavns Center for Muskelforskning, desuden underviser han fysioterapeuter i styrketræning af overvægtige børn og andre patientgrupper. Derfor talte han med vægt, da han i åbningstalen gav grønt lys for fitnesstræning for børn. Han lagde ikke skjul på, at det har været et kontroversielt emne.

- Flere journalister har spurgt mig: Kan det virkelig være rigtigt, at børn skal træne på denne måde?  Svaret er både ja og nej, for det er jo ikke det eneste, børnene skal lave, sagde Morten Zacho.

- Jo yngre man er, jo mere vigtig er alsidig motorisk træning, som at klatre i træer og løbe og slå kolbøtter. Men jo ældre man bliver, jo vigtigere bliver det at lave noget, der giver øget kondition og muskelstyrke. Når børnene når 8-10 års-alderen er deres motorik ved at være udviklet, og fra da af er det vigtigt at begynde at fokusere på den rent fysiske træning. Og her kommer et fitnesscenter ganske målrettet ind.

Desuden pegede forskeren på at fedmen accelerer for 15-årige piger i Danmark, så også her er der behov for en særlig indsats. Herefter gennemhullede han en række myter om børn og fitness en for en. Den mest sejlivede fordom er, at træning med vægte hæmmer børnenes vækst.

- Der er simpelthen ingen undersøgelser, der viser det, og det samme gælder påstanden om, at styrketræning skader børnenes knogler, sagde Morten Zacho.

- Tværtimod viser en undersøgelse af amerikanske juniorvægtløftere, at de har markant bedre knoglestyrke end deres jævnaldrende.

Mulighed for succes

Inden indvielsen af SHOKK-centret holdt Morten Zacho et foredrag, hvor han sammenholdt fedmeudviklingen i USA med Danmark. Selv om Danmark langt fra har en fedmeepidemi af amerikanske dimensioner, er der alligevel en gruppe passive børn, som det er afgørende at få tag i.

- Gennemsnitligt ligger de danske børn godt, til gengæld bliver de dårligste 15-20 procent dårligere og dårligere. Der er en stor gruppe af børn, som ikke er dem, der vinder på fodboldbanen, og som ikke lige er de hurtigste og dem, der hopper højest. Og de børn skal der også være plads til. Mange af de ting, der udbydes i frivillig idræt, er ikke gode til disse børn, sagde Morten Zacho.

Han fremhævede tre ting, der er vigtige, når man træner med børn, nemlig enkle retningslinier, gode instruktører, - og så skal børnene have succesoplevelser.

- Med fitness får tykke børn mulighed for succesoplevelser, fordi de tit er stærkere end deres jævnaldrende.


Massiv nordisk interesse

Muligheden for succes skulle også være stor for SHOKK, de tre ophavsmænd, der har købt rettighederne til konceptet i Skandinavien forhandler allerede med interesserede i hele Norden, som gerne vil åbne flere SHOKK-centre.

- Det skal være morsomt og behageligt at træne. På denher måde får børnene en sport, hvor de selv kan være med til at bestemme farten, og hvor de ikke behøver at konkurrere med andre end sig selv, siger Jens Bernstorff Schrøder, der har fået ideen sammen med Anders Boel og Thomas Terp.

Nordisk instruktøruddannelse

De tre mænd fik øje på, at der manglede en sportsgren for børn i alderen 8 til 16 år, som ikke rører sig så meget i forvejen, - og det måtte ikke være konkurrenceidræt. Med afsæt i deres fælles virksomhed, TBB Products, gav de sig til at undersøge mulighederne, og fandt frem det britiske SHOKK-koncept. Det har været under udvikling siden 1998 i samarbejde med universiteter og fagfolk, og fra 2005 tog det fart i Storbritannien, hvor der nu åbner fem-seks SHOKK-centre om måneden.

Der er tale om et gennemprøvet koncept, med specialtfremstillede maskiner, ligesom instruktørerne bliver uddannet til at arbejde med børn. De første danske instruktører er trænet af engelske specialister, men snart får fitnessinstruktørerne deres egen nordiske uddannelse, med hjemsted i Viborg.

For lidt idræt i skolen

I USA er fitness for længst indført i skolerne på lige fod med andre idrætsgrene, men her i Norden har fitness været lukket land for børn under seksten lige til nu. Naturligt nok var der liv og glade dage under åbningsfestlighederne i Viborg i lørdags. Ved indgangen til træningslokalet hang et skilt med ”Forbudt for voksne”, så forældre og presse nøjedes med at se på, mens børnene med begejstring indtog det nye træningsrum for at prøve maskinerne for første gang.

Blandt de ivrige børn var 8-årige Carlina Cecilie Meinert Nielsen fra Viborg, der var inde at prøve at bøje jern sammen med mor, Conny Nielsen.

- Jeg synes ikke, jeg har nogen muskler, men det håber jeg, jeg får nu, for jeg vil gerne træne noget mere, sagde Carlina, der har idræt i skolen to gange om ugen, og synes, det er for lidt.

Mor ville også gerne, at datteren fik rørt sig noget mere. Carlina er det fjerde barn, og er en efternøler, idet den ældste i dag er 30 år. Netop derfor er det blevet tydeligt for moren, at der er sket et skred i udviklingen fra 80erne til nu. Dengang var det ikke noget problem for børnene at få rørt sig, for Conny Nielsens store børn spillede meget boldspil, og de rørte sig også mere, når de legede.

- I dag går børnene frem og tilbage fra TV til PC, og det er en livsstil, der kræver, at vi gør noget ekstra for at få rørt os, sagde Conny Nielsen, der selv overvejer at lægge vejen forbi voksencentret ved siden af, mens datteren træner i SHOKK.

Contacts


Subjects


Young