PressPort logo
https://www.pressport.com/int/news/pressreleases/van-stilzitten-gaat-u-niet-dood-23768
Annonce: håndværkerhjælp

Van stilzitten gaat u niet dood

Press release July 4, 2017 Steppie Ergonomie Health2Work Bewegen Fabriek Health Balance Board Balansbord Werktuig Belgium Activiteit Gezondheid Kantoor Sedentair Werk Gitte Toft Deens Vlaamse Instituut Stilzitten

U gaat niet dood van zittend werk, maar wel van luiheid in het algemeen. Een van de problemen ligt in onze genen die ons lichaam automatisch aanleren om energie te besparen.

In de afgelopen jaren hebben gezondheidsgoeroes het vaak gehad over hoe zittend werk ons langzaam maar zeker de dood injaagt. Maar of u nu staat of zit maakt geen verschil uit - alle statische houdingen zijn schadelijk voor uw gezondheid. Vooral voor onze gewrichten.

-Wij moeten gewoon tegen onze genen ingaan. Zodra we ons gaan concentreren op iets anders - bijvoorbeeld tijdens het werk voor het computerscherm – probeert het lichaam energie te besparen. Dit betekent dat zelfs wanneer we aan een zit/sta-bureau staan, de overgrote meerderheid volledig onbeweeglijk gaat staan en onder andere onze gewrichten overbelast, zegt ergotherapeut Gitte Toft.

Uitgebreid onderzoek toont aan

In België, volgens een studie van het Vlaams Instituut (VIGeZ), Vlaamse volwassenen gemiddeld 8,3 uur per dag sedentair zijn. Dit komt overeen met 57% van hun dagtijd buiten de slaaptijd. Andere onderzoekers, zoals Jan Seghers, Hoofdocent aan KU Leuven van de Departement Bewegingswetenschappen, verklaarde in een artikel :

- Sedentair werk kent meerdere gezondheidsrisico’s, die onafhankelijk van elkaar lijken te zijn. Ten eerste vergroot een gebrek aan fysieke activiteit de kans op het ontstaan van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (USDHHS, 1996). Ten tweede komen er uit wetenschappelijk onderzoek steeds meer aanwijzingen dat sedentair gedrag (zitten) een onafhankelijke factor is in de ontwikkeling van diabetes, overgewicht en obesitas.

Kleine bewegingen zijn genoeg

In de strijd tegen ledigheid op het werk is het trendy geworden om onder meer bewegingspauzes in te lassen. Natuurlijk is dit gezond, maar volgens Gitte Toft is het nodig om de hele tijd te bewegen. Naast de gezondheidsrisico's die worden veroorzaakt door de energieconversie van het lichaam dat in standby gaat, is het van essentieel belang dat we op het werk de gewrichten constant een beetje bewegen.

- De meeste mensen kennen het gevoel van het lichaam dat 's ochtends op gang moet komen, en dat komt omdat na een lange nacht van zeven uur stilliggen, onze machine nog niet geolied is - de gewrichten kunnen een beetje kraken. Onze gewrichten verslijten na loop van tijd, maar door voortdurend te bewegen wordt er synoviale vloeistof afgescheiden. Die maakt de slijtage aanzienlijk minder en dit kan je mettertijd duidelijk voelen, legt Gitte Toft uit, die de evenwichtsplank Steppie heeft uitgedacht om het probleem aan te pakken.

- Ik heb jarenlang met ergonomie gewerkt voor kantoren en overal bestaat het probleem dat mensen niet bewegen. U kunt uzelf er wel van overtuigen dat u af en toe moet opstaan en rondlopen, maar het lichaam gaat snel terug naar een verkeerde statische houding. Als u op een evenwichtsplank staat, wordt uw lichaam automatisch geactiveerd en wordt u gedwongen om constant een beetje te bewegen, maar dat is genoeg om een enorm verschil te maken,zegt Gitte Toft.

Steppie ontwikkelt, produceert en verkoopt de evenwichtsplank Steppie in Scandinavië, de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Australië en in bepaalde Aziatische markten. Door beter gebruik van zit/sta-bureaus vermindert Steppie de hoeveelheid tijd die we stilzitten.https://steppie.dk/en/.Nu beschikbaar online voor de Belgische markt metHealth2Work.

Contacts


Subjects


Steppie Ergonomie Health2Work Bewegen Fabriek Health Balance Board Balansbord Werktuig Belgium Activiteit Gezondheid Kantoor Sedentair Werk Gitte Toft Deens Vlaamse Instituut Stilzitten


Få pension på 10 minutter - klar det hele online view


STP 1702 BENL
Download | 0.02 MB | .docx

STP 1702 BENL
Download | 0.03 MB | .pdf

STP 1702 1k
Elke vorm van luiheid is slecht voor het lichaam, voortdurend een beetje bewegen kan echter een groot verschil maken. Foto: PR.
Download | 0.06 MB | 1024 x 694 | .jpg

STP 1702 2k
Gitte Toft heeft de evenwichtsplank Steppie ontwikkeld - een hulpmiddel dat u helpt om meer te bewegen tijdens het werk. Foto: PR.
Download | 0.09 MB | 1024 x 682 | .jpg

Zip and download all files
Annonce: håndværkerhjælp