PressPort logo
https://www.pressport.com/int/news/pressreleases/nederlandse-consumenten-gaan-van-rood-naar-groen-plantaardig-gehakt-komt-naar-nederland-25102

Nederlandse consumenten gaan van rood naar groen - plantaardig gehakt komt naar Nederland

Press release November 29, 2018 Gehakt Naturli´

Er is een voedselrevolutie gaande in Nederland, waarin de consumptie van rood vlees daalt en waarbij bijna de helft van de Nederlanders aangeeft dat ze graag minder vlees willen consumeren. Daarom lanceert het Deense Naturli Foods medio januari in 650 Albert Heijn-winkels in heel Nederland haar 100 procent plantaardige gehakt.

Naturli burger

Vanaf medio januari wordt het voor Nederlandse consumenten eenvoudig om over te stappen van rood naar groen als ze voor het vega koelvak staan en boodschappen doen voor het avondeten. Plantaardig gehakt van Naturli’ Foods kan gebruikt worden voor bolognese, chili con carne, gehaktballen, lasagne en alle andere gerechten, waarvoor normaal rundergehakt wordt gebruikt. Plantaardige burgers van Naturli’ Foods worden ook bij Albert Heijn gelanceerd. 

In het begin van dit jaar presenteerde Naturli’ Foods het 100% plantaardige gehakt aan de Deense bevolking, als het eerste in zijn soort ter wereld. Een vers, plantaardig gehakt dat in het koelvak naast ander gehakt ligt en dat rundergehakt 1 op 1 kan vervangen. Bij de lancering in Denemarken was er een ware run op het plantaardige gehakt, waardoor consumenten elkaar via Facebook vertelden in welke supermarkten het product nog in het koelvak lag.

Nederland is klaar voor groene etenswaren

”We verwachten dat Nederlanders ons plantaardige gehakt en onze plantaardige burgers ook met open armen zullen ontvangen, omdat zoveel mensen minder vlees willen eten en iets goeds willen doen voor het milieu en de natuur. Consumenten weten heel goed dat we met onze manier van leven meer verbruiken dan moeder aarde aankan. Onze bijdrage bestaat uit gezonde en plantaardige etenswaren, die eenvoudig zijn te bereiden na een zware dag,” zegt Henrik Lund, directeur van Naturli’ Foods.

Vleesconsumptie is de belangrijkste oorzaak voor vier van de ernstigste milieuproblemen in de wereld: waterverbruik, waterverontreiniging, ontbossing en het uitsterven van dier- en plantensoorten. Daarnaast willen veel mensen op basis van ethische redenen minder vlees of helemaal geen vlees meer eten.

Net als in andere Europese landen, zit een groot deel van de Nederlandse bevolking de afgelopen jaren middenin een voedselrevolutie.

Ongeveer 119.000 Nederlanders zijn veganist, volgens de Nederlandse vereniging voor Veganisme (ca. 0,7% van de Nederlanders), en het aantal neemt sterk toe.[1] Ca. 5% van de Nederlanders is vegetariër. Het ledental van de Nederlandse vereniging voor Veganisme is sterk gestegen:  In 2013 had de vereniging 1000 leden, tegenwoordig 3155 leden.

Daar komt het aantal flexitariërs nog bij, dat geschat wordt op 750.000. 55% van de Nederlandse consumenten geeft aan dat ze 2 à 3 dagen per week geen vlees eten.

Debby van Velzen, communicatiemedewerker bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme: "Ik verwacht dat de vraag naar plantaardige producten steeds verder toe zal nemen. Als vereniging zien we dat veganisme een enorme groei doormaakt en meer dan alleen een trend is. Steeds meer mensen zien af van diergebruik. Producten als deze maken het voor mensen nog makkelijker om te kiezen voor een plantaardige maaltijd na bijvoorbeeld een drukke werkdag."

Albert Heijn ziet een sterke groei in de vraag naar plantaardige producten. Een aantal redenen zijn milieu, gezondheid maar ook de verbeterde kwaliteit van het aanbod. Het merk Naturli weet hier met zijn nieuwe producten goed op in te spelen. Het gehakt en de burger hebben een goeie bite en smaak, en zijn makkelijk te verwerken in een maaltijden. Het is dus een welkome aanvulling binnen het vega-schap.

Naturli verwachtte in het eerste jaar in Denemarken 300 ton NATURLI Gehakt te verkopen, maar dat werd bijna 800 ton. De doelstelling in Nederland is, dat plantaardig gehakt binnen een periode van 3 jaar 10% van de markt voor rundergehakt inneemt.

”We staan nog maar aan het begin van een voedselrevolutie in Nederland en de rest van het Westen. In 2050 zullen er 10 miljard mensen zijn op onze wereldbol. Veel mensen hebben hun eetgewoonten veranderd en de komende jaren zullen nog veel meer mensen dat gaan doen. Daarom gaan we voortdurend verder met het ontwikkelen van nieuwe, alternatieve plantaardige producten, waar veel vraag naar is,” zegt Henrik Lund.

Feiten:

 • Het is 100% plantaardig
 • Het lijkt op vers rundergehakt
 • Het heeft dezelfde kleur als vers rundergehakt
 • Het smaakt als vers rundergehakt
 • Het heeft dezelfde textuur als rundergehakt
 • Het kang gebruikt worden voor bolognese, chili con carne, gehaktballen, lasagne en alle andere gerechten, waarin normaal gesproken rundergehakt wordt gebruikt
 • De prijs voor plantaardig gehakt wordt € 3,69 : even duur als rundergehakt. De prijs voor hamburgers wordt: € 2,79 
 • Het is ontwikkeld en geproduceerd in Denemarken.
 • Het belast het milieu minimaal; zowel qua inhoud als qua verpakking
 • Medio januari in het koelvak
 • De verpakking is gemaakt van 50 - 80 procent gerecycled plastic.

Feiten over inhoud:

 • Kokosvet – maakt het product vet en geeft het smaak.
 • Rode bieten – geeft het een fraaie, rode kleur.
 • Soja – zorgt voor hoog proteïnegehalte (18 procent proteïne).
 • Tarwe – zorgt voor structuur en textuur.
 • Tomaat en geroosterde amandelen – geeft het ’vlees’ een umami-smaak.

Lees meer over Naturli’ Foods: http://f971972266d13ba849bb0c9349e835cb2b706938.web4.temporaryurl.org/

Bijgevoegd vindt u twee persfoto’s van plantaardig gehakt van Naturli’ Foods, die vrij zijn te gebruiken.

 

Meer persfoto’s kunt u hier downloaden – vrij te gebruiken door de pers: https://www.dropbox.com/sh/3zucr94miqt3hgh/AAACn-Yze4-k6JCGFsvoOWU2a?dl=0

 

Meer feiten over de plantaardige producten van Naturli Foods vindt u hier: https://www.dropbox.com/sh/3zucr94miqt3hgh/AAACn-Yze4-k6JCGFsvoOWU2a?dl=0

 

[1] https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/bijna-de-helft-van-de-nederlanders-probeert-minder-vlees-te-eten.aspx


2] https://www.veganisme.org

Contacts


Henrik Lund

CEO Naturli’ Foods
Naturli’ Foods
henri*********************** Reveal...
+ 45*********** Reveal...

Subjects


Gehakt Naturli´