PressPort logo
https://www.pressport.com/int/news/pressreleases/deense-techniek-om-stroom-treinreizigers-te-optimaliseren-15520
ad

Deense Techniek Om Stroom Treinreizigers Te Optimaliseren

Press release April 12, 2013 Business

Veel landen streven naar efficiëntere en comfortabelere knooppunten voor het openbaar vervoer en zoeken naar effectieve oplossingen die deze taak kunnen uitvoeren. Onlangs is het Deense bedrijf BLIP Systems een partnerschap aangegaan met de Nederlandse treinexperts NPC om met behulp van bluetooth- en wifi-tracering de passagiersbewegingen op Nederlandse treinstations te meten. Het doel hiervan is op treinstations de passagiersstroom te optimaliseren en opstoppingen te verminderen. De oplossing heet BlipTrack™ en heeft inmiddels grote successen geboekt met metingen op verscheidene grote internationale luchthavens en van het wegverkeer.

Groningen

Vodskov, Denemarken--- Treinen behoren tot de duurzaamste en groenste vormen van transport, maar we moeten de toegang, comfort en efficiëntie verbeteren om te zorgen dat meer mensen er gebruik van gaan maken. Om op alle gebieden verbeteringen te bewerkstelligen, zijn het Nederlandse NPC en het Deense BLIP Systems een partnerschap aangegaan.

Minder vertragingen en beter serviceniveau

Nederland heeft het probleem aangepakt met de hulp van het Deense bedrijf BLIP Systems dat zich specialiseert in metingen van passagiersstromen en rijen wachtenden op luchthavens, wegnetwerken en nu ook op treinstations. De doelstelling is meer over de bewegingspatronen van treinreizigers op treinstations te leren, de klantenervaring te verbeteren en het station geschikt te maken voor de toekomst met behoud van zijn monumentale kwaliteiten. 

”We zijn erg blij te kunnen samenwerken met ter zake kundige partners als NPC en we hebben er het volste vertrouwen in dat NPC waarde kan toevoegen aan de gegevens die door BlipTrack™ worden verzameld. We hopen dat treinstations ook een gebied is waarin door BlipTrack™ verzamelde gegevens en door deskundigen geanalyseerd, een oplossing kunnen bieden voor aan de reizigersstroom gerelateerde problemen, en een hoger comfortniveau kunnen genereren alsmede een efficiënter gebruik van hulpmiddelen. We zien treinstations als een zeer interessante markt met groot potentieel”, aldus Peter Knudsen, CEO van BLIP Systems. 

BLIP Systems heeft samen met NPC 22 sensoren geïnstalleerd op het hoofdstation in Groningen, dat met 200.000 inwoners een van de grootste steden van Nederland is. Met gebruikmaking van de gecombineerde wifi- en bluetooth-oplossing BlipTrack™ van BLIP Systems, is een acht weken durend onderzoek uitgevoerd waarbij passagiers met telefoons en tablets met geïntegreerde wifi en bluetooth anoniem zijn geregistreerd. Op het treinstation in Groningen zullen belangrijke gegevens over de passagiersstroom worden verzameld om het stationsontwerp te optimaliseren en de dagelijkse processen nauwkeurig te regelen. De installatie in Groningen is de eerste van een aantal geplande installaties. 

Privacy-overwegingen

De verzamelde gegevens van de sensoren zijn versleuteld waardoor het onmogelijk is om het bluetooth- en wifi-adres van een toestel aan iemand te relateren. Reizigers hoeven daarom niet bang te zijn dat hun bewegingen of persoonlijke gegevens worden vastgelegd. 

Groot potentieel

Het potentieel van BlipTrack™ is veelbelovend aangezien het systeem kosteneffectief is vergeleken met bestaande oplossingen en het kan worden toegepast in allerlei knooppunten in het openbaar vervoer. Vooral reizigers zullen een aanzienlijk verschil bemerken omdat BlipTrack™ opstoppingen helpt verminderen en voor een stabiele service zorgt met minimale vertraging. 

”De samenwerking bij de ontwikkeling van een meetoplossing speciaal voor treinstations met BLIP Systems en de NS is tot dusver een uitstekend idee gebleken. Terwijl NPC en de NS de kennis hebben van treinstations biedt BLIP Systems privacybestendige, veilige en geldige meetoplossingen. Hoewel het project nog niet is afgerond, zijn de eerste resultaten bijzonder veelbelovend. Bovendien is er een geweldig vertrouwensniveau tussen NPC en BLIP Systems waardoor het zeer plezierig en productief is om samen te werken. Ik ben onder de indruk van de medewerkers van BLIP Systems; ze zijn zeer toegewijd, resultaat- en kwaliteitsgedreven en in staat groot te denken en flexibel te handelen. Alles bij elkaar heb ik hoge verwachtingen voor het toekomstig partnerschap met BLIP Systems”, aldus Eelco Thiellier, programmamanager van SMART Station. 

Over BLIP Systems:

BLIP Systems is een private onderneming in draadloze technologie waarvan het hoofdkantoor zich in de buurt van Aalborg in Denemarken bevindt. Het bedrijf is in 2003 opgericht als een management buyout (MBO) van de bluetooth-activiteiten binnen Ericsson Denemarken. BLIP Systems richt zich op het ontwikkelen en verkopen van Blip Track™, een product dat mensen traceert.

Het product was eerst bedoeld voor gerichte metingen van rijen wachtenden op luchthavens, maar is nu ook geschikt voor analyses van passagiersstromen en rijen wachtenden in het wegverkeer en in knooppunten van het openbaar vervoer, zoals bus- en treinstations. 

Over NPC:

NPC is een oud-dochteronderneming van de NS en maakt nu deel uit van de Koninklijke Haskoning Groep DHV. Behalve dat NPC over een internationale staat van dienst beschikt, vervult het bedrijf een belangrijke positie binnen de Nederlandse openbaarvervoerindustrie als een van de voornaamste bureaus op het gebied van consultancy en projectmanagement. NPC biedt diensten aan voor beheer en ontwikkeling van treinstations en hoogwaardige oplossingen voor knooppunten in het openbaar vervoer. NPC heeft uitgebreide ervaring op het gebied van intelligente modellering, verkeersstromen, capaciteitsplanning en dienstregelingssimulaties voor spoorwegnetwerken en voor passagiersstroomsimulaties in stations en terminals. 

Hoe werkt BlipTrack™

BlipTrack™ sensoren worden strategisch geplaatst op luchthavens, wegen en andere knooppunten van het openbaar vervoer. De sensoren detecteren anoniem mobiele toestellen met geïntegreerde bluetooth en wifi (mobiele telefoons, tablets, laptops en voertuigen). De verzamelde gegevens worden versleuteld en kunnen niet worden teruggetraceerd naar de eigenaar van het toestel. Een cloud server berekent de snelheid en reistijd waardoor de verkeersstroom kan worden geoptimaliseerd. Met de van de metingen afkomstige gegevens kunnen luchthavens, wegnetwerken en treinstations de passagiersbewegingen stroomlijnen en gelijktijdig de hulpmiddelen optimaliseren, wat uiteindelijk tot financiële besparingen kan leiden.

Contacts


Subjects


Business
ad