PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/nyt-parkeringshus-p%C3%A5-%C3%B8stre-havn-f%C3%A5r-genbrugsfacade-26008
ad

Nyt parkeringshus på Østre Havn får genbrugsfacade

Pressemeddelelse september 16, 2019 Sangberg Enggaard A/S Parkeringhus Aalborg Cirkulær økonomi Genbrugsmaterialer

På Østre Havn i Aalborg har A. Enggaard A/S opført et 11.000 m2 stort parkeringshus, der benytter certificerede aluminiumsgenbrugslameller som facademateriale. Parkeringshuset er designet af Sangberg med Niras som rådgivende ingeniører.

Kornmøllen 01 R Hjortshøj Sangberg Aalborg

I disse år gennemgår Østre Havn i Aalborg en omfattende udvikling fra tidligere industrihavn til en blandet bydel med forskellige boligtyper, erhvervs- og butiksfaciliteter. Masterplanen for den nye bydel bygger videre på områdets fortid som industrihavn, hvor de tidligere høje silobygninger samt kontakten til Limfjorden danner udgangspunkt for udviklingen af nye kvaliteter i området. Området er udviklet af A. Enggaard A/S, der har en ambition om at facilitere oplevelser og aktiviteter i deres udviklingsområder. Det sker blandt andet gennem oprettelse af bydelsforeninger, som fremmer fællesskaber og indtænker deleøkonomi for eksempel gennem delebilsordninger med mere.

Nu åbner et 11.000 m2 stort parkeringshus med plads til 395 biler på Østre Havn. Projektet er udviklet og opført af A. Enggaard A/S og resultatet er et parkeringshus, der spiller sammen med området og samtidig giver noget tilbage til byen blandt andet takket være opholdsmuligheder langs gadeplanet.

Tilpasser sig områdets øvrige bygninger
I stueetagen er parkeringshuset udstyret med en teglbeklædt facade i rødbrune nuancer, der tilfører byrummet varme og tilpasser parkeringshuset til en menneskelig skala. Fra 1. til 7. etage består facaden af hvide genbrugsaluminiumslameller, som står i kontrast til den nederste del, samtidig med at den lyse facade ikke suger alt lyset i det tætbebyggede område. Derudover tilpasser den øverste del af bygningens facadedesign sig til områdets øvrige, hvide nabobygninger, mens designet i gadeniveau indpasser sig til de lave eksisterende teglbygninger.

Fokus på genbrugsmaterialer
En stor del af byggeriets CO2-udslip stammer fra produktionen af byggematerialer, og de anvendte lameller er fremstillet  af genbrugsaluminium, hvilket sparer 95% CO2i forhold til nu-udvundet aluminium. Når P-huset en daghar udtjent sin funktion ogskal nedrives kan alt aluminiumet genbruges på ny.Hermed bliver parkeringshuset et eksempel på, hvordan man kan bygge bæredygtig hverdagsarkitektur i stor skala.

Christer Nesvik er projektleder hos Sangberg og har haft ansvaret for parkeringshuset. Han fortæller, hvordan arbejdet med hverdagsarkitektur kan bidrage til en bæredygtig fremtid. ”Der er ingen tvivl om, at det er i de store hverdagsprojekter, at byggeriet for alvor kan gøre en forskel i forhold til bæredygtighed. Når boliger og de andre funktioner, som mange af os benytter i dagligdagen, bliver udviklet med et bæredygtighedsfokus, så rykker man for alvor ved byggeriets potentiale til at imødekomme klimaudfordringerne. Når det sociale aspekt samtidig adresseres, idet parkeringshuset skaber opholdssteder der er tilgængelige for alle, så er vi kommet et lille stykke videre ad vejen mod et mere bæredygtigt samfund.”

Dette er det andet parkeringshus A. Enggaard, Sangberg og Niras opfører sammen på Østre Havn i Aalborg. I 2018 modtog det første parkeringshus Aalborg Kommunes bygningspræmiering for smukt byggeri, hvor dommerkomitéen i deres motivation for præmieringen blandt andet konkluderede, at ”Parkeringshuset kan tjene som forbillede for, hvordan tunge infrastrukturanlæg kan føje sig ind i bybilledet.”

Billedtekst: Kornmøllen 1-3:A. Enggaard A/S har opført et 11.000 m2 stort parkeringshus, der benytter certificerede aluminiumsgenbrugslameller som facademateriale. Parkeringshuset er designet af Sangberg med Niras som rådgivende ingeniører.

FAKTA
Parkeringshus ”Kornmøllen P2” på Østre Havn

Areal:11.000 m2/ kapacitet 395 biler
Bygherre:A. Enggaard A/S
Arkitekt:Sangberg
Ingeniør:
Niras
Periode:2017 – 2019
Foto:
Rasmus Hjortshøj/COAST Studio

Kontakter


Emner


Sangberg Enggaard A/S Parkeringhus Aalborg Cirkulær økonomi Genbrugsmaterialer
ad