PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/nordisk-vinder-af-linie-award-2009-k%C3%A5ret-7285

Nordisk vinder af Linie Award 2009 kåret

Pressemeddelelse juni 16, 2009 Mad & Vin

Nordens kokkeelite har i dag kåret vinderen af den prestigefyldte kokkekonkurrence Linie Award 2009. Vinderen blev norske Petter Beyer, der blandt andet dystede mod Jeppe Graa Rasmussen fra den nyligt åbnede restaurant Herman, der har til huse i Nimb-bygningen ved Tivoli. Tidligere vinder af Linie Award Michael Munch fra Michelinstjerne-restauranten Noma var blandt dommerne.

I dag mødtes fire af Nordens dygtigste kokke heriblandt Michael Munch fra restaurant Noma i København for at uddele Linie Award-prisen 2009. Linie Award er en af Nordens mest prestigefulde konkurrencer for yngre kokke og arrangeres af den norske akvavitproducent Arcus i samarbejde med det Norske Kulinariske Akademi.

Michael Munch var i 2007 selv med som konkurrencedeltager, og vandt konkurrencen, der skulle blive startskuddet på hans imponerende karriere.

'Linie Award skal bidrage til at skabe stolthed over den nordiske mad- og drikkekultur. Dommerkomitéen har i år kåret Petter Beyer fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen som årets vinder, fordi han udviste stor kreativitet i smagskombinationerne og på en tydelig måde forstår at demonstrere kvaliteten og mangfoldigheden i nordiske råvarer', forklarer formand for dommerkomitéen Halvor Heuch, som ud over at være Norges mest anerkendte akvavitekspert er chefdestillatør hos Arcus.

Kandidaterne skulle basere deres bidrag på nordiske fisk og/eller skaldyr, og mindst fem af komponenterne i retten skulle være baseret på nordiske ingredienser. Herudover var det et krav, at norske akvavitelskeres stolthed, Linie Akvavitten, skulle indgå som en ingrediens i retten eller som et naturligt tilbehør.

Kreativ dyst på traditionelle retter

I år havde dommerkomitéen udvalgt finalisterne på forhånd. Finalisterne i Linie Award 2009 var således: Jeppe Graa Rasmussen fra restaurant Herman og deltager på det danske Kokkelandshold, Petter Beyer fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen, Fredrik Andersson fra Hallsnäs Affärsklubb i Sverige og Akseli Herlevi fra Restaurant Strindberg i Finland.

Præmien er et stipendium på 25.000 norske kroner, Linie Award-trofæet samt en plads i dommerdomitéen i forbindelse med afviklingen af Linie Award 2010.

  

Topkokkenes menuer

Der blev ikke skortet på kreativiteten, da de Nordiske kokkedeltagere præsenterede deres menuer:

Vindermenuen udviklet af Petter Beyer - Norge:

Porcherede helleflynder med enebærrøget bacon og sauce tilsmagt med blomme-eddike og ramsløgfrø

Kongekrabbe og kartoffelkage med tomat og dild

Akvavit-gravade helleflynder anrettet på glaserede æbler med peberrod og stegt rødbedegelé

 
Jeppe Graa Rasmussen - Danmark:

Nordsølaks med fars af dansk hummer og hummergelé anrettet med puré af pastinak og hummerfyldt ravioli

Havtornskage med glaseret fennikel, pulveriseret spansk kørvelolie og skummende østerssauce

 

Akseli Herlevi - Finland: 

Birkekrydret aborre med røget kartoffelpuré og en let skum af trætjære. Serveret med råkostsalat

 

 Fredrik Andersson - Sverige:

Bagt lyssej med røget sellericreme og grøntsager krydret med spidskommen. Serveret med en gele af blåmuslinger samt fennikelbouillon med smør


 Fakta om Linie Award og akvavit

  • Linie Award 2009 er en nordisk kokkekonkurrence, som arrangeres af den norske akvavitproducent Arcus i samarbejde med det Norske Kulinariske Akademi.
  • Hensigten med konkurrencen er at øge interessen for Nordens eksotiske mad- og drikkekultur.
  • Linie Award 2009 var det femte i rækken. Tidligere vindere er blandt andre Michael Munk fra Noma i København.
  • Formand for dommerkomitéen var i år Norges mest anerkendte akvavitekspert og chefdestillatør hos Arcus, Halvor Heuch. Den øvrige dommerkommité udgjordes af Michael Munk (Noma, København - Noma er fortsat den eneste danske restaurant med to stjerner i Guide Michelin Main Cities of Europe 2009.), Geir Skeie (Bocuse d´Or vinner 2009), Michael Björklund (Årets kok 2000, Sverige) og Hans Välimäki (Chez Dominique, Helsinki).
  • Kokkekonkurrencen 2009 blev afviklet på Kulinarisk Akademi i Oslo, hvorefter vinderen blev offentliggjort i Oslos Operahus tirsdag den 16. juni.
  • Konkurrencedeltagerne fik til opgave at lave én ret baseret på nordiske fisk og/eller skaldyr og Linie Akvavit skulle indgå som ingrediens eller som et naturligt tilbehør til retten.

Om akvavit

  • Akvavit er destillat af korn- eller kartoffelmæsk, der har trukket på kommen og/eller dild og skal minimum indeholde 37,5% alkohol.
  • Akvavit fremstilles i de nordiske lande og i Tyskland.
  • Norsk akvavit laves på kartofler og lagres på egetræsfade, som tidligere er brugt til sherry. I Danmark og Sverige, hvor akvavitten og er nationalbrændevin, laves akvavit på korn. Danske og svenske akvavitter er typisk ikke fadlagrede.
  • Ordet akvavit kommer fra det latinske 'aqua vitae', som betyder 'livets vand'.
  • Brændevinsfremstilling i Norden har rødder tilbage til 1500-tallet, og det var munke, som stod bag de første forsøg udi destillationskunsten såvel i Danmark, Norge som Sverige. Man anså brændevin for at være et lægemiddel, som kunne lindre og helbrede de fleste sygdomme.

Emner


Mad & Vin