PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/japansk-stjernearkitektur-i-dansk-arkitektur-center-11157

Japansk stjernearkitektur i Dansk Arkitektur Center

Pressemeddelelse maj 10, 2010 Byggeri

Årets sommerudstilling i Dansk Arkitektur Center præsenterer de japanske stjernearkitekter og Pritzker Prize vindere, Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa, og deres fælles tegnestue SANAA.

Rolex Learning Center 1
Lausanne, Schweiz (EPFL) 2009Foto: Hisao Suzuki, venligst udlånt af SANAA

Gennem de seneste år er den japanske arkitektvirksomhed SANAA blevet en markant aktør på den internationale arkitekturscene: prisvindende og højt respekteret med en række bemærkelsesværdige bygninger over hele verden, hvor det seneste er det delt nye og stærkt roste Rolex Learning Center i Lausanne, Schweiz. Udstillingen i Dansk Arkitektur Center (DAC) giver indblik i SANAA’s særlige tilgang, univers og arkitektur, hvor form, lys og materialitet samt relation mellem bygning og omgivelser, mennesker og rum, udvikles og undersøges.

Works by Walter Niedermayr
I udstillingen kan publikum også opleve den anerkendte italienske fotograf Walter Niedermayrs fotografier af SANAAs byggerier. Niedermayr har gennem en årrække haft en kunstnerisk dialog med SANAA og udstillingen viser bl.a. helt nye fotografier af Rolex Learning Center. Med deres forbløffende lethed, hvidhed og fokus på selektive fortolkninger fremkalder Niedermayrs værker nye perspektiver på SANAAs bygninger

Arkitektur i verdensklasse
Siden etableringen i 1995 har SANAA gennem et unikt og karakteristisk designsprog skabt markante bygninger i forskellige skala, der genopliver træk fra den modernistiske tradition fortolket i en japansk optik. Deres arkitektur skaber bemærkelsesværdige og uvante oplevelser af rum og ser til at blive nye kulturelle referencepunkter i det 21. århundrede.

Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa arbejder begge som selvstændige arkitekter og driver derudover i fællesskab tegnestuen SANAA. Sammen har de vundet flere priser, herunder den Gyldne Løve, som de vandt på Arkitekturbiennalen i Venedig i 2004 og nu den fornemme Pritzker Architecture Prize 2010. SANAA står blandt andet bag bygninger som New Museum of Contemporary Art, New York (2007) og 21st Century Museum of Comtemporary Art, Kanazawa, Japan (2004) samt butikker for Christian Dior og Prada. Kazuyo Sejima har desuden tegnet ”Huset i Blommelunden”, Tokyo (2003), som er blandt de mest interessante bud inden for nye boligformer.

Rolex Learning Center
Allerede nu er der stor opmærksomhed omkring SANAA’s seneste bygning i Europa, Rolex Learning Center i Lausanne, Schweiz, som er en tilbygning til det tekniske fakultet École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Bygningen åbnede i februar og blev indviet i maj. Udstillingen vil dels præsentere Rolex Learning Center for et dansk samt internationalt publikum, dels give et indblik i andre af SANAA’s tidligere og kommende projekter.

"SANAA er ubestridt en af de mest funklende stjerner på den internationale arkitektscene, og vi er derfor ret stolte over at kunne præsentere dem for et dansk publikum i DAC. Jeg er overbevist om, at Rolex Learning Center vil sætte nye standarder for arkitekturen i det kommende årti. Som en offentlig læringsbygning præsenterer den et helt nyt og flydende rumbegreb, der sætter nye rammer for liv, læring og fællesskab. Bygningen vil blive et internationalt ikon”, siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

Sejima som hovedkurator på Arkitekturbiennalen
Samtidig med det stigende internationale fokus på SANAA’s byggerier er Kazuyo Sejima – som den første kvinde nogensinde – blevet udnævnt til det præstigefulde erhverv at være hovedkurator på den 12. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig til august, hvor DAC samtidig er kommissær for den danske pavillon. Arkitekturbiennalen er en markant verdensbegivenhed for den internationale arkitektur- og byggebranche og for et dansk publikum vil udstillingen i DAC være en unik mulighed for at få indblik i Kazuyo Sejimas arbejde og tankesæt op til biennalen.
 
Om samarbejdet med DAC siger Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa:
“2010 is looking to be an extraordinary year for us with the completion of the Rolex Learning Center and the International Architecture Biennale in Venice. In between these two events we are looking forward to opening the exhibition at DAC and we are excited about working with the combination of the old, beautiful warehouse of DAC and the contemporary expression of architecture we are investigating at SANAA”.

Fotoinstallation af Louise Grønlund
Udstillingen suppleres yderligere med en fotoinstallation af den danske arkitekt Louise Grønlund, der har fotograferet SANNAs byggerier i Japan.

World Architecture
SANAA udstillingen indgår i DACs udstillingsserie WORLD ARCHITECTURE, der præsenterer international verdensarkitektur for et dansk publikum. Tidligere udstillinger i serien har sat fokus på Frank Gehry, Santiago Calatrava, Norman Foster og Daniel Libeskind. 

Udstillingen er støttet af Realdania.

Udstillingen vises i perioden 19. juni til 1. oktober 2010. Åbent alle dage 10-17, onsdag ind til kl. 21 (gratis adgang mellem 17-21). Gratis omvisning i ustillingen hver søndag kl. 12 dansk) og kl. 14 (engelsk).

Emner


Byggeri


Rolex Learning Center 1
Lausanne, Schweiz (EPFL) 2009Foto: Hisao Suzuki, venligst udlånt af SANAA
Hent | 4,49 MB | 2831 x 3744 | .jpg

Rolex Learning Center 2
Lausanne, Schweiz (EPFL) 2009Foto: Hisao Suzuki, venligst udlånt af SANAA
Hent | 0,26 MB | 1168 x 1535 | .jpg

Zip og hent alle filer