PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/dansk-fyrste-med-romerske-gaver-15039

Dansk fyrste med romerske gaver

Pressemeddelelse januar 31, 2013 Kultur

- oplev Ishøjfyrstens grav på Ny Carlsberg Glyptotek

Kranie nyt 72dpi

Fra d. 5. februar kan publikum opleve Ishøjfyrstens opsigtsvækkende grav på Ny Carlsberg Glyptotek. Graven blev fundet i Torslunde mellem Ishøj og Taastrup i oktober 2007. Graven er normalt udstillet på Kroppedal Museum.

Ishøjfyrstens grav er dateret til jernalderen, dvs. 250-400 e.Kr, og den regnes af arkæologer for et af de vigtigste fund i Danmark i nyere tid. Graven er enestående på grund af de meget fine romerske gaver, som fyrsten har fået med i graven: en stor guldring, et fornemt romersk vinsæt i bronze samt en mængde spillebrikker af glas. Gravens fineste gave er to romerske glasbægre, udsmykket med både og delfiner.

Yngre romersk jernalder i Danmark er en periode påvirket af den romerske kultur. Dette kan blandt andet ses i klædedragter, våben og håndværk. Det var normalt at få gaver med sig i graven, og ud fra disse kan arkæologer bestemme den dødes placering i samfundet. Kun de fornemste fik romerske gaver med i graven, så der er ingen tvivl om, at det er en vigtig mand, der er blevet fundet i Torslunde.

Efter studier af Ishøjfyrstens skelet kan arkæologer med sikkerhed fastslå, hvordan han døde: Et stjerneformet hul fra en pilespids øverst i kraniet har været en af årsagerne. Det samme gælder to fire centimeter lange læsioner i baghovedet, forårsaget af skarpe klinger. Læsioner fra et hug nedefra på venstre underben tyder, at fyrsten kan have været til hest og derfor sandsynligvis blev dræbt i kamp.

Udstillingen består af en montre, der viser fyrsten og hans gravgaver, samt en video, der blandt andet illustrerer fyrsten dramatiske død. Udstillingen er udarbejdet i samarbejde med Kroppedal Museum.


Udstillingen åbner 5/2 og løber frem til 5/5.

Kontakter


Lasse Juhl Nielsen

Kommunikationsmedarbejder
Ny Carlsberg Glyptotek
laju@************** Vis...
24679*** Vis...

Emner


Kultur