PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/art-deco-version-2-0-21384

Art Deco version 2.0

Pressemeddelelse juni 22, 2015

Dristige farvekombinationer giver den legendariske Art Deco-maler og -billedhugger Fortunado Deperos værker nyt liv på årets Limited Edition-flasker fra Campari.

Retrobølgen er stadig en stærk international tendens, som uden tvivl vil vare ved nogle år endnu, indtil den gradvist overtages af den næste herskende tidsånd, futurismen, som vil være præget af den nye fagre verden med alle dens digitale devices og teknologiske muligheder.

De to tendenser ses inden for de store modehuse men i høj grad også inden for kunstens verden, som Campari – huset bag Italiens mest berømte aperitif - har været nært knyttet til siden 1800-tallet. Det gælder også i år, hvor Campari i en limited edition-serie præsenterer version 2.0 af en skitse af den italienske Art Deco-kunstner Fortunato Depero fra 1933. Depero var toneangivende for sin tid, og hans karakteristiske stil satte massivt præg på udviklingen af det futuristiske kunstudtryk igennem 30’erne og 40’erne.

Hyldest til kunsten

Det såkaldte Art label-projekt blev lanceret første gang i 2010 i anledning af Camparis 150 års-jubilæum. Ideen var at hylde kunsten og den tætte alliance, som Campari altid har haft til kunstens verden gennem lancering af unikke limited edition-serier med Campari-flasker prydet med etiketter skabt specifikt til formålet af toneangivende kunstnere.

Siden har Campari lanceret limited edition art label-flasker i 2011, 2012 og i 2014. Alle 4 år er initiativet blevet så positivt modtaget, at de flotte flasker er revet væk på rekordtid - i mange tilfælde af samlere.

I 2015 består art label-serien af hele tre nyfortolkninger af en skitse til en Campari-pavillion, som den italienske Art Deco-kunstner Fortunato Depero skabte til en international udstilling i Milano i 1933.

Ud over, at Verdensudstillingen EXPO 2015 afholdes i Milano, Camparis hjemby, og Deperos pavillion alene af den grund var det oplagte valg for en nyfortolkning, er 2015 ”International Year of Light”[1] - et globalt initiativ til ære for lyset og den teknologi, der ligger bag optiske teknologier, der bringer lys til menneskene.

Tidstypisk Art Deco

Som en hyldest til lyset og de nye teknologiske muligheder har Campari allieret sig med italienske Francesca Valan, som har skabt en nyfortolkning af Deperos oprindelige sort-hvide skitse ved at tilføre lys og farve. Det har resulteret i tre nye art labels, udformet med komplementære, mættede farver, der fremhæves flot af flaskens rubinrøde indhold. Resultatet fremstår som var værkerne skabt i neon og med et udtryk, der ubesværet bringer Depero ind i det 21. århundrede.

De nye etiketter er en hyldest til Fortunato Depero, som havde et mangeårigt tæt samarbejde med Campari, som han fortolkede igennem flere af sine værker. Ud over at være mesteren bag flere plakater for Campari designede Depero ‘single-flasken’, der skulle indeholde verdens allerførste færdigblandede drik, nemlig Campari Soda. Udviklingen af den innovative og funktionelle Campari Soda-flaske var en revolution for Campari, og såvel flaskens indhold som selve flasken er siden gået hen og blevet en klassiker.

Rubinrød verdensberømthed

Indholdet i flaskerne bag årets limited edition-serie er uændret og baseret på en hemmelig opskrift, som i over 150 år har givet den italienske klassiker den bittersøde og forfriskende smag.

Campari er Italiens mest berømte aperitif og udgør stadig den dag i dag kernen i nogle af de mest forførende drinks og cocktails over hele verden. Vi viderebringer opskrifterne på et udvalg af de allermest populære nye såvel som gamle Campari-klassikere hentet fra cocktailbarer i verdens førende metropoler:

 

Negroni – en klassiker med en trofast og stigende fanskare over hele verden

2 cl gin, 2 cl Campari og 2 cl rød vermouth hældes i et lavt glas med isterninger. Rør rundt og pynt med en appelsinskive.

Americano – serveret første gang i Gaspare Camparis bar i Milano i 1860”erne. Rendyrket retro

2 cl Campari og 2 cl rød vermouth fyldes i et lavt glas med isterninger. Top op med danskvand. Rør rundt og pynt med en appelsinskive.

Campari orange – en af de mest kendte klassikere nogensinde. Forfriskende og enkel

4 cl Campari og 12 cl appelsinjuice (gerne friskpresset) hældes i et højt glas fyldt med isterninger. Rør rundt og pynt med en skive appelsin.

Tip til variation. Erstat appelsinjuicen med blodappelsin- eller grapefrugtjuice.

Campari limited edition kunstflaske 2015 fås i dagligvarebutikker over hele landet, så længe lager haves. Vejl. pris 70 cl kr.144,95.

FAKTA om CAMPARI

Camparier Italiens mest berømte aperitif – en rubinrød, bittersød og forfriskende drik, der blev skabt i Milano i 1860 af den anerkendte master blender Gaspare Campari, der ejede en af byens mest populære caféer. Her solgte han sin Campari Bitter blandet med soda, der hurtigt blev den mest fashionable drink blandt Milanos intellektuelle elite, og man kan hermed sige, at Gaspare Campari skabte den Italienske aperitifkultur.  Campari består af over 60 forskellige naturlige ingredienser, heriblandt en række nøje udvalgte aromatiske planter, urter og frugter.

CAMPARI – THE ITALIAN WAY

Helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet har Campari præget italienernes hverdag. Italienerne nyder gerne deres Campari med lidt soda eller ‘ren’ med is som en aperitif, men igennem årene har traditionen udviklet sig til ofte at omfatte snacks eller små måltider med udsøgte italienske specialiteter som fx oliven, lufttørret skinke, italienske pølser eller måske en tallerken pasta eller risotto, så ’aperitiffen’ ender med at strække sig over hele aftenen…

CAMPARI OG KUNSTEN: EN LIVSLANG ALLIANCE

Campari har siden slutningen af 1800-tallet haft tæt tilknytning til nyskabende kunstnere, som igennem årene har bidraget med deres personlige tidstypiske fortolkning af Campari. Kunstnerne tæller ud over Fortunato Despero fx Ugo Nespolo, Leonetteo Cappiello og Bruno Munari, hvis Campari-kunstværk er permanentudstillet på Museum of Modern Art i New York. De fleste originalværker befinder sig på kunstgalleriet Galleria Campari i Milano, som blev grundlagt i anledning af Camparis 150 års-jubilæum i 2010.

Mange af værkerne er efterfølgende trykt som kunstplakater, der den dag i dag er attraktive samlerobjekter.

Det gælder også de kunstfotokalendere, som Campari igennem de seneste år har udgivet. Her er det nogle af tidens dygtigste fotografer, der står bag kameraet og portrætterer udvalgte temaer, fortolket af store personligheder som fx skuespillerne Penelope Cruz, Benicio del Toro, Eva Mendes, Jessica Alba, Uma Thurman, Eva Green og Selma Hayek. De smukke kalendere udgives konsekvent i et verdensoplag på 9.999 eksemplarer.

[1] www.light2015.org