PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/7-400-kvadratmeter-b%C3%A6redygtigt-dtu-kollegie-indviet-23930
ad

7.400 kvadratmeter bæredygtigt DTU Kollegie indviet

Pressemeddelelse september 14, 2017 JJW Arkitekter Cirkulær økonomi DTU Hempel Kollegiet

13. september indviede H.K.H. Kronprinsesse Mary Hempel kollegiet, DTU i Lyngby. Kollegiet indeholder studieboliger til 200 danske og internationale studerende. H-Kollegie Fonden er bygherre på det 7.400 m² store byggeri, der er muliggjort med en stor donation fra Hempel Fonden.

Hempel, Kollegiet, foto Bax Lindhardt

Hempel Kollegiet, DTU er seneste projekt, der realiseres som en del af DTU’s ambitiøse campusudviklingsstrategi. Onsdag d. 13. september indviede H.K.H Kronprinsesse Mary kollegiet, hvor 200 studerende flyttede ind i starten af september.

En af de bærende ideer bag Hempel Kollegiet, DTU er, at de studerende både skal have plads til at fordybe sig i deres studier og plads til at dyrke små og store fællesskaber på kollegiets område. Dette samtidig med at de indgår som en aktiv del af DTU’s studenter- og campusfællesskab. Derfor er der arbejdet med forskellige niveauer af fællesskaber – både inde og ude.

Rektor på DTU, Anders Bjarklev, udtaler: ”Vi er meget glade for disse nye studieboliger, der indbyder både til samvær og studier blandt vores internationale og danske studerende. Hempel Kollegiet, DTU vil give mere liv på vores campus og understøtter vores vision om en campus, der pulserer 24-7.”

Mellem tilpasning, nytænkning og genbrug 
Det nye kollegie bygger sig ind i DTUs historie. Med gule murede facader og sorte træpartier, følger det DTUs DNA men fortolket på en ny måde. Murværket er muret op af genbrugssten fra gamle Københavnske hospitalsbygninger, og kalkfuger af verdens første vugge til vugge certificerede kalkmørtel binder det hele sammen. Hermed bliver det eventuelt muligt at genbruge teglstenene en anden god gang, alt sammen med afsæt i en cirkulær bæredygtig tankegang.

Tilsvarende tilpasser det nye byggeri sig til den meget smukke natur omkring DTU og er opført mellem de 50 år gamle egetræer. Så mange træer som muligt er bevaret, og hvor det ikke er muligt er der plantet nye store træer, så kollegiet fremstå som ”Kollegiet i skoven” med udkig til natur fra alle boliger og fællesområder. En del af de fældede egetræsstammer er genbrugt som træfliser og siddemøbler i de udendørs opholdsmiljøer. Resultatet er, at 495 meter træ, der ellers skulle fjernes og bortkøres, er blevet genbrugt.

Tæt samarbejde skaber godt resultat
B. Nygaard Sørensen har været totalentreprenør på byggeriet med JJW Arkitekter og Bascon som underrådgivere. Hempel Kollegiet, DTU administreres af Poyteknisk Kollegieselskab, Wissenberg A/S og Arkitema er bygherrerådgivere for H-kollegie Fonden, som er bygherre på projektet.

Tjørn Djurhuus afdelingschef fra B. Nygaard Sørenensen A/S fortæller:

”Som totalentreprenør har man den fordel at være en aktiv medspiller meget tidligt i fasen omkring valg af både design, bygbarhed og processer. Med fokus på bæredygtighed og velafprøvede tekniske løsninger tog projektet form. Først i planlægningsfasen, og senere i marken. Der har gennem hele forløbet været et forbilledligt samarbejde mellem bygherren, rådgivere og entreprenører. Netop dette samarbejde har gjort byggeprocessen let og gnidningsløs, og resulteret i et for alle parter tilfredsstillende slutprodukt.”

Fællesskabet er i højsædet
JJW Arkitekter har været arkitektrådgivere og er ligeledes ansvarlige for landskabsprojektet. Katja Viltoft, indehaver og kreativ direktør JJW Arkitekter, fortæller

”Det er en spændende opgave at tegne et kollegie. Det er et hjem for den enkelte studerende, som på kollegiet kommer ind i et fællesskab med andre. Vi ved at ensomhed blandt studerende er en udfordring, måske særligt for udenlandske studerende, der kun er i Danmark et semester, så fællesskaber på alle niveauer har været det helt store tema i vores arbejde: det store fællesskab for kollegiets 200 studerende, til de enkelte bygninger med fælles gårdrum, ned til bogruppen for 12 studerende centreret omkring det fælles køkken og studielounge. Både i planlægning af bygninger og landskab har vi forsøgt at skabe basis for møder og fællesskab, så man naturligt og uformelt får øje på hinanden og føler sig inviteret til at være med.”


BILLEDTEKST
Hempel Kollegiet foto Bax Lindhardt: H. K. H. Kronprinsesse Mary indviede Hempel kollegiet, DTU. Richard Sand (tv), formand for Hempel Fonden, og Anders Bjarklev (midten), Rektor DTU, viste rundt. Foto: Bax Lindhardt. 

Hempel Kollegiet, Kontraframe 01 – 03: Hempel kollegiet, DTU er et bæredygtigt hjem for 200 studerende på DTU, Lyngby. Foto: Kontraframe.

FAKTA
Bygherre: H-Kollegie Fonden
Bygherrerådgiver: Wissenberg og Arkitema Architects
Administrator:  Polyteknisk Kollegieselskab
Totalentreprenør: B. Nygaard Sørensen A/S
Arkitekt: JJW Arkitekter
Landskab: JJW Landskab
Ingeniør: Bascon
Areal: 7.400 m²
Byggeperiode: 2016 – 2017

Kontakter


Tjørn Djuurhus

Afdelingschef
B. Nygaard Sørensen A/S
[email protected]**** Vis...
2040****** Vis...

Katja Viltoft

Arkitekt MAA, Partner og kreativ direktør
JJW Arkitekter
[email protected]***** Vis...
29 44****** Vis...

Emner


JJW Arkitekter Cirkulær økonomi DTU Hempel Kollegiet
ad