PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/dansk-lys-i-den-saudi-arabiske-%C3%B8rken-22212

Dansk lys i den Saudi-Arabiske ørken

Pressemeddelelse februar 8, 2016

Solcelledrevet LED-lys - ingen kabling, drift og vedligehold.

2016 Outsider lights high 024

Solcelledrevet belysning i byrummet har undergået en kæmpeudvikling i de senere år - fra noget der lignede en interessant tanke, men ikke en reel valgmulighed, i bæredygtig arkitektur. Især har udfordringen været batteriteknologien og styringen: simpelt illustreret, så høstes sollys jo i døgnets lyse timer, men skal bruges i de mørke, så dét at lagre energien og samtidig gøre teknikdelene små og effektive, har været et indsatsområde længe. Ønsket om by-belysning, der både er driftssikker, 100% energi- og CO2-neutral, interaktiv og smuk, samt dét, at der er kommet betydeligt bedre LED-lyskilder på markedet i dag, har sat skub i udviklingen.

Tankevækkende nok, er det en af verdens største olieproducenter, der senest har storinvesteret i solcellelys - og det via den lille, danske innovationsvirksomhed out-sider a/s.

Det startede i Oslo i 2009, på den internationalt berømmede tegnestue Snøhetta; her havde man landet et stort projekt i Saudi-Arabien: kongres- og kulturcenteret, The King Abdulaziz Center for World Culture, ejet af oliegiganten Aramco. Man ønskede at bruge solcelledrevet lys i stor skala, men manglede en producent, der kunne levere den høje kvalitet der var nødvendig. Valget faldt på danske out-sider a/s.

Byrumsinventar-firmaet out-sider måske bedst kendt for deres farverige bymøbler af miljøvenlig plast, har længe arbejdet målrettet på at effektivisere solcellelys, og en opgave af denne kaliber har betydet, at out-sider er rykket frem blandt de mest innovative producenter. Vel at mærke med produkter, der også fungerer på vores længdegrader, med mørke vintre og korte dage. De to produkter, der er udviklet med afsæt i Saudi-projektet, LightTubes og SunStones, er blevet til i et tæt samarbejde med DTU Fotonik og produceret af danske Lumitech.

LightTubes er atmosfæriske og poetiske landskabslys, og de installeres helt uden kabelføring og er stort set vedligeholdelsesfri. De er programmérbare, efter stedets lysforhold og årstider.

SunStones, som er en art små, lysende belægningssten, er ligeledes vedligeholdelsesfri, og kan indgå i næsten enhver tænkelig belægningstype.

Out-sider er allerede i færd med at udvikle og raffinere på flere solcelle-produkter, og ser den type af bæredygtig, integreret teknologi som en helt central del af virksomhedens virke fremover. Udviklingen af de solcelledrevne lyskoncepter er et resultat af flere års dansk udviklingsarbejde, støttet økonomisk fra ELFORSK/Dansk Energi, Innovationsnetværket Dansk Lys og Energistyrelsen og er udviklet i tæt samarbejde med primært DTU Fotonik i Roskilde.

Ordren på de hundredevis af lysenheder, til en samlet salgspris på knap 3 millioner kroner, er sidst i 2015 sendt til Saudi-Arabien, hvor byggeriet er ved at være i sidste fase, og hos out-sider ser man frem til det færdige resultat.

Billedtekst: Dansk udviklet og produceret solcelledrevet lys er på vej til at blive opstillet i Saudi-Arabiens ørken

Kontakter